Facebook introduce butonul “Want”

Facebook a început să testeze, în Statele Unite ale Americii, o nouă opţiune, asemănătoare butonului “Like” (rom.: “îmi place”). Noul buton se numeşte “Want” (rom.: “vreau, doresc”) şi va fi folosit în special de firme, pentru a-şi promova produsele. În acest moment, şapte firme testează această opţiune, printre ele fiind şi producătorul de lenjerie intimă Victoria’s Secret.

În momentul în care un utilizator găseşte pe pagina unei firme un produs care îi place, va putea apăsa pe “Want” şi respectivul produs va fi înregistrat într-o listă – de unde apoi poate fi cumpărat cu uşurinţă. Lista va fi văzută şi de prietenii utilizatorului, care pot, astfel, să îi cumpere acestuia un cadou potrivit de ziua sa, de exemplu.

Folosirea butonului “Want” va fi posibilă numai după ce utilizatorul permite aplicaţiei numite oficial “Collections” să îi acceseze datele presonale şi să posteze în numele său (cum se întâmplă acum în cazul jocurilor, de exemplu). De altfel, pentru început, vor fi trei grupe de utilizatori cu care se testează aplicaţia: unii văd butonul “Want”, al doilea grup vede butonul “Collect” (rom.: “colecţionează, adună”) şi al treilea grup vede în continuare numai butonul “Like”.

Facebook versus Pinterest?

Din declaraţiile actuale, reiese că Facebook nu va câştiga vreun comision în urma vânzărilor. În schimb, sunt convinsă că firma va câştiga în alt mod: adunând datele pe care le transmit utilizatorii care apasă pe “Want”, Facebook va putea plasa mult mai bine reclame pentru alte produse asemănătoare. Prin urmare, Facebook va câştiga de pe urma spaţiilor publicitare oferite firmelor.

Un alt aspect important: prin introducerea acestei opţiuni, platforma Facebook va deveni mai competitivă în lupta cu Pinterest – reţea socială care în acest moment le aduce firmelor mult mai mult trafic şi mai mulţi cumpărători. De asemenea, s-a constatat că utilizatorii care vin pe site-urile shop-urilor online dinspre Pinterest sunt dispuşi să cheltuiască mai mult decât alţii. În afară de aceste elemente, Pinterest a devenit, cel puţin în Statele Unite, un puternic adversar pentru Facebook: studiile în domeniu au arătat că utilizatorii petrec la fel de mult timp pe Pinterest ca şi pe Facebook (în medie, 405 minute în fiecare lună). Prin introducerea butonului “Want”, Facebook ar putea încerca să contracareze acest trend.

Rămâne de văzut cât de util le va fi firmelor noul buton. Până la urmă: de la “a vrea” şi până la “a cumpăra” e cale lungă…