Pinterest

Pinterest este o platformă socială mai puţin cunoscută în România, deşi – în Statele Unite ale Americii – se află pe locul trei în topul reţelelor de socializare cu cei mai mulţi membri. În anul 2012, a ajuns să fie tot mai cunoscută şi în Europa şi, per ansamblu, este platforma cu cea mai mare creştere înregistrată în primele luni de la lansare (martie 2010). În mai 2012, Pinterest avea puţin sub 12 milioane de membri.

Pinterest se autodefineşte ca fiind un “avizier virtual”, care are ţelul de a “conecta persoane din întreaga lume prin intermediul lucrurilor care li se par interesante”. Practic, este vorba despre o platformă unde se postează numai fotografii, care pot fi organizate în albume. Fotografiile se numesc “pins” (ace cu gămălie) şi pot fi “re-pin-uite” (adică distribuite în aceeaşi reţea), transmise pe Facebook, pe Twitter sau prin e-mail, respectiv pot fi folosite de bloggeri pe site-urile lor.

Această platformă a fost gândită, iniţial, ca un site pentru e-commerce, unde diverse firme să îşi poată vinde produsele. Erau vizate mai ales firmele de modă, care urmau să posteze aici imagini cu cele mai noi modele, alături de link-uri către shop-urile online. În prezent, Pinterest nu mai îndeplineşte doar această funcţie, ci este folosită mai ales de persoane private. Totuşi, pentru multe magazine virtuale, traficul redirecţionat dinspre Pinterest către pagina proprie a ajuns să depăşească traficul produs de Google+, YouTube şi LinkedIn, la un loc. Prin urmare, platforma devine din ce în ce mai interesantă pentru firme, mai ales pentru cele care vând produse online. De altfel, firmele pot include pe site-ul propriu un buton “Pin it” (asemănător celui cu “Like”), prin care utilizatorul distribuie automat imaginea care îi place.

Un factor interesant pentru firme îl constituie şi utilizatorii Pinterest: în State, 80% dintre membri sunt de sex feminin, majoritatea între 25-44 de ani. Adică exact grupul-ţintă al firmelor de modă. Acest subiect este, de altfel, unul dintre cele mai îndrăgite, alături de categoriile “Mâncare”, “Călătorii”, “Bebeluşi”.

Sincer? Merită să vizitezi site-ul. Chiar şi fără a fi înregistrat(ă), găseşti pe prima pagină o mulţime de fotografii interesante. Dacă intenţionezi să te înregistrezi (o poţi face şi via Facebook sau Twitter) şi să urci fotografii pe platformă, te sfătuiesc să citeşti cu atenţie termenii de folosire şi informaţiile despre drepturile de autor: Pinterest pune mai mult decât oricare altă platformă accentul pe respectarea copyright-ului.