Publicarea mesajelor pe Twitter

Cine are un cont pe Twitter, se află aici pentru a scrie mesaje sau pentru a citi mesajele altora. Dacă ţi-ai înregistrat de curând contul şi nu ştii cum să îl foloseşti, vei afla acest lucru din rândurile de mai jos.
Însă, înainte de a trece la alte informaţii, doresc să te informez că, în mod automat, mesajele tale sunt vizibile pentru întregul public. Poţi, însă, să mergi la „Settings – Account” şi să bifezi opţiunea „Protect my Tweets”.

Astfel, mesajele tale vor fi protejate şi le vor vedea numai persoanele pe care tu le accepţi ca follower. Totuşi, mai ales dacă publici în numele unei firme, te sfătuiesc să nu bifezi acea opţiune. Altfel, rişti să pierzi clienţi importanţi sau contacte interesante, doar pentru că acele persoane nu văd mesajele şi nu îşi dau seama din prima ce ai de transmis lumii.

Cum postez ceva pe Twitter?

Pentru a scrie un mesaj (tweet), ai două opţiuni pe care le poţi alege: butonul din colţul din dreapta, sus (simbolul unei coli de hârtie şi a unei pene) sau câmpul liber din partea stângă, imediat sub detaliile despre contul tău. Sunt marcate cu roşu în imaginea de mai jos:

În funcţie de opţiunea aleasă, se va deschide una din următoarele imagini:

Indiferent de opţiunea aleasă, vei putea să formulezi un mesaj de cel mult 140 de caractere, să adaugi o fotografie (simbol: aparatul foto) sau să menţionezi locaţia în care te afli (simbol: indicator locaţie).

Două sfaturi practice

Dacă doreşti să publici o adresă de internet, aceasta va fi aproape sigur lungă şi consumă multe dintre cele 140 de caractere. Prin urmare, te sfătuiesc să foloseşti un „link scurt” („short link”), pe care îl poţi crea pe pagini precum bitly sau tinyURL.

De asemenea, mai am un sfat pentru tine: pentru ca mesajele tale să fie găsite uşor de alţii, foloseşte un hashtag. Este vorba despre cuvinte-cheie (tag), care au semnul # (diez, în engleză hash) în faţa lor, pentru a fi marcate ca termeni importanţi. Hashtag-urile sunt folosite mai ales când au loc evenimente de interes internaţional şi când utilizatorii doresc să apară în lista celor care discută despre acest subiect. Mulţi organizatori chiar stabilesc un anumit hashtag, pe care utiliazatorii îl folosesc în mesajele lor. Un exemplu: hashtag-ul oficial al Jocurilor Olimpice de la Londra din anul 2012 a fost #London2012. Cine a vrut să urmărească ceea ce scriau utilizatorii despre diversele competiţii, căutau după acest hashtag şi le apărea întreaga listă de mesaje:

Retransmiterea mesajelor

Pe Twitter, utilizatorii au posibilitatea să retransmită mesaje (retweet), de exemplu pentru că li se par interesante. Dacă doreşti să faci şi tu acest lucru, treci cu mouse-ul peste respectivul mesaj. Vor apărea câteva opţiuni suplimentare, printre care şi „Retweet”.

Altfel decât pe Facebook, atunci când retransmiţi un mesaj pe Twitter, nu ai posibilitatea de a adăuga un comentariu propriu.

Înainte de a retransmite mesaje, gândeşte-te la follower-ii tăi: dacă ştii că prietenii tăi nu sunt înnebuniţi după un anumit subiect sau dacă administrezi contul unei firme şi mesajul nu se potriveşte publicului tău – atunci nu retransmite acel tweet. De asemenea, nu retransmite muuulte mesaje, pentru că umpli paginile prietenilor tăi de spam (mesaje nefolositoare). Până la urmă, follower-ii vor renunţa la a mai urmări mesajele tale.

Dacă ai un mesaj important, care doreşti să fie răspândit de cât mai multe persoane (de exemplu faptul că ai găsit un căţel şi îi cauţi stăpânul), atunci scrie în mesajul tău „Please RT” sau „Rog RT”.

Interacţiunea pe Twitter

La fel ca în orice altă reţea socială, utilizatorii au posibilitatea să răspundă la mesaje. Dacă doreşti să comentezi un mesaj, să transmiţi un răspuns, procedezi după cum arătam mai sus: plimbi mouse-ul peste respectivul tweet şi apar mai multe opţiuni. Apasă pe „Reply” şi răspunde.

Dacă apeşi pe opţiunea „Favorite”, mesajul va fi trecut printre favoritele tale: la profilul tău, apare punctul „Favorite”, iar acolo oricine poate vedea mesajele pe care le-ai salvat în respectiva listă:

După cum probabil ai observat, mai există acolo o opţiune: „Expand”. Dacă apeşi pe acel buton, vei vedea detalii despre mesajul respectiv, anume numărul de retweet-uri, câte persoane au trecut mesajul la „Favorite” şi întreaga discuţie pornită de la acel tweet:

Atunci când scrii un mesaj, poţi menţiona în el numele unui alt utilizator, care va fi anunţat că i te-ai adresat sau că ai scris despre el. Pentru a menţiona o persoană, scrie oriunde în text numele său de utilizator, precedat de semnul @. Un exemplu:

Dacă treci numele acelui utilizator undeva în text, mesajul tău îl vor vedea toţi follower-ii tăi, iar utilizatorul respectiv va primi o notificare. La fel, şi tu primeşti o notificare dacă cineva te menţionează – o găseşti aici:

Dacă foloseşti @numeleprietenului chiar la începutul mesajului tău, atunci mesajul va putea fi văzut numai de tine, de acel prieten şi de persoanele care sunt follower-ii amândurora.

Atenţie: Dacă vrei să porţi o discuţie privată, poate Twitter nu e locul potrivit:

1. Twitter nu este un canal de chat. Dacă trimiţi aşa multe mesaje, nimeni nu va mai fi follower-ul tău.

2. Mesajele sunt publice. Iar conversaţiile private nu au ce căuta aici.

Există, totuşi, o eventuală soluţie: mergi la profilul prietenului tău şi apasă pe simbolul cu o persoană din colţul din dreapta, sus, al spaţiului unde e biografia. Acolo vei găsi opţiunea “Send a Direct Message”. Mai jos e marcat locul, chiar dacă opţiunea nu apare, în cazul de faţă:

Important: acea opţiune o găseşti numai dacă respectiva persoană urmăreşte mesajele tale, deci dacă e follower. Dacă nu este follower-ul tău, nu îi vei putea trimite mesaje directe.