Twitter

Twitter este o reţea de socializare lansată în anul 2006 şi care se bucură în prezent de o mare popularitate. În martie 2012, Twitter anunţa că are 140 de milioane de utilizatori, care trimiteau, la vremea aceea, un total de 340 de mesaje zilnic.

Twitter (în limba engleză: “ciripit”) este o platformă de microblogging, adică un site pe care utilizatorii activează ca bloggeri, dar mesajele trimise sunt foarte scurte (de aici şi prefixul „micro”). Un mesaj (numit tweet) poate conţine cel mult 140 de caractere.

Subiectele despre care se discută pe Twitter sunt diverse. Platforma e folosită pentru discuţii pe diferite teme, dar şi pentru a promova anumite evenimente, produse, etc. Mai ales vedetele şi politicienii utilizează Twitter, pentru a-şi anunţa susţinătorii despre ultimele acţiuni la care participă, dar deseori şi pentru a prezenta aspecte din viaţa lor privată, care altfel nu ar fi accesibile publicului. Utilizatorii platformei sunt activi mai ales în timpul evenimentelor majore, cum ar fi campionatele mondiale de fotbal, alegerile din Statele Unite ale Americii, olimpiadele sportive, decernarea premiilor Oscar, etc.

Persoanele care au cont pe Twitter (numite twitterer) au, deci, posibilitatea de a transmite mesaje, dar şi de a transmite mai departe mesajele altora (re-tweet). De asemenea, oricine se poate „abona” pentru a urmări mesajele trimise de anumite persoane sau firme, devenind astfel follower.

Pe Twitter, conturile cu cei mai mulţi follower-i sunt (octombrie 2012):