XING

XING este o platformă socială folosită în principal în scop profesional (asemeni platformei LinkedIn). XING a fost lansată în anul 2003, cu numele openBC (Open Business Club). În ciudat cuvântului „open” („deschis”) din denumire, iniţial se puteau înscrie aici doar persoane invitate de cineva care era deja membru. În anul 2006, a fost schimbat numele platformei: BC înseamnă, în limba engleză, „înainte de Christos” şi putea duce la confuzii. A fost aleasă denumirea XING, care în limba chineză înseamnă „funcţionează” şi în engleză „intersecţie, încrucişare” („crossing”).
După cum scriam mai sus, platforma le este dedicată în special celor care doresc să păstreze legătura cu contactele lor profesionale. Nu este, astfel, de mirare că ea oferă două servicii deosebite. În primul rând, există grupuri profesionale şi forumuri de discuţii. De la informaţii despre cele mai noi trenduri în domeniul filmului şi până la discuţii despre subiecte IT, poţi găsi aici o mulţime de lucruri utile. De asemenea, grupurile respective organizează regulat diverse evenimente: conferinţe, workshop-uri, etc.
În al doilea rând, XING funcţionează şi ca o pagină cu oferte de locuri de muncă. Firmele plasează aici anunţurile privind posturile vacante şi/sau caută persoane care s-ar potrivi respectivei funcţii. De aceea este important să ai mereu un curriculum vitae (CV) actualizat, mai ales dacă eşti în căutarea unui loc de muncă. De altfel, platforma este foarte apreciată în rândul liberilor profesionişti, care găsesc astfel proiecte la care să lucreze.
XING a fost lansată (şi firma are sediul central) în Germania – prin urmare, mare parte a membrilor sunt din Germania, Elveţia şi Austria. Între timp, însă, sunt înscrise aici peste 12 milioane de persoane din întreaga lume. Înregistrarea nu mai este condiţionată de o invitaţie, cum era iniţial: în prezent, oricine îşi poate face un cont. Folosirea platformei este gratuită, dar există unele funcţii care pot fi accesate numai cu un abonament „premium” (5,55 euro/lună pentru utilizatorii care au abonament pe un an). Diferenţele dintre contul gratuit şi cel „premium” sunt următoarele: